Motivera barnen till att läsa vidare

motivera dina barn att studera

För oss som föräldrar har det varit väldigt viktigt att barnen ska läsa vidare på högskola eller universitet efter gymnasiet. Vi tror på utbildning, och att kunskap är makt. Detta gäller säkert även för er och nedan följer våra bästa tips kring hur man med lätthet kan lyckas med att motivera sina barn till efterstudier.

Förmedla glädjen och föregå med gott exempel

%d0%b0%d0%b296Även om du själv har en ofullständig utbildning är det aldrig försent att studera. Gå en kvällskurs och lär dig något nytt, eller påbörja en helt ny yrkesutbildning. Det kommer att motivera dina barn när de ser att du själv kämpar och när de ser hur givande det är att lära sig mer. För en ständig dialog med barnen om vikten av god utbildning, och hur du eventuellt erhöll ditt drömyrke genom att plugga vidare på högskola eller universitet.

Diskutera barnens drömmar, vad vill de göra med sina liv, vad brinner de för, vad är deras passion? Det finns något för alla. Låt inte dina egna tankar om vad som är seriöst, rätt och riktigt prägla barnens väg. Vi är alla olika och ditt största jobb som förälder är att se till att barnen utvecklar sin unika inneboende potential.

Undvik press, tvång och förmaningar

Som tonåring är livet inte alltid så lätt och man tampas ofta med många inre konflikter. Under en tid när hjärnan och kroppen jobbar på högvarv och man dessutom känner en stor yttre press från omgivningen att lyckas, hitta rätt, studera vidare och nå framgång bör du som förälder göra allt du kan för att undvika att bidra till denna stress.

Var noga med att förmedla till din tonåring att det finns inga rätt eller fel, utan att man måste lyssna till sin magkänsla. Förklara att under vissa perioder i livet känner man ingen lust till någonting. Detta går i vågor och tills motivationen kommer tillbaka ska man försöka hålla alla dörrar öppna. Tvinga aldrig barnen till att läsa vidare. Risken finns att de gör som du säger, men sedan avslutar utbildningen i förtid eller blir olyckliga. Det är deras drömmar som ska förverkligas, inte dina.

Hjälp till

Hjälp din tonåring att finna sin egen röst. Var nyfiken och intresserad av tonåringens drömmar och passioner, sök information om sådant han/hon tar upp och besök skolor tillsammans som kretsar kring barnets intresse. Fånga upp det din tonåring talar om, guida, var delaktig, och erbjud din hjälp, utan att vara påträngande.

Börja tidigt

%d0%b0%d0%b295En människas syn på utbildning grundläggs ofta i mycket tidig ålder. Börja redan när barnen är små med att lära dem vikten av studier. Att kunskap är makt, och en säker väg för att nå sina drömmar! Ge barnen självförtroende, så att de när det är dags, har modet att ta sig an dessa drömmar. Var delaktig i barnens skolgång, och inspirera dem genom gott föredöme till fortsatta studier.