Ut och resa med två tonåringar

ö i thailand

Att resa med två tonåringar är inte alltid lätt, men kan vara fantastiskt kul! Att resa som familj avslöjar ofta var man står som familj, hur sammansvetsade man är, vilka förändringar som kan tänkas behöva göras samt skapar en större upplevd närhet till varandra som består långt efter att man kommit hem och packat upp väskorna.

Vi försöker att resa till Thailand tillsammans hela familjen en gång per år, och det är ett underbart resmål som vi verkligen rekommenderar för andra familjer med tonårsbarn! Nedan följer våra bästa tips, utifrån våra egna erfarenheter.

Välja destination

Medlemmarna i en familj har inte alltid samma syn på vad som är den mest lyckade semestern. Vi föräldrar vill ofta ligga och slappa i solen med en god bok, äta långa gemensamma middagar eller strosa i stan och shoppa. Tonåringarna vill kanske vara mer aktiva, ägna sig åt sportaktiviteter på stranden, upptäcka staden och om de är i rätt ålder ge sig ut på klubbar och diskotek.

Det är viktigt att välja en destination som har något för alla smaker. Om ni åker till just Thailand så undvik gärna överexploaterade turistområden så som Phuket. Här dominerar även småbarnsfamiljer vilket man kanske gärna undviker när man reser som vuxna med äldre tonåringar. Satsa istället på charmiga områden som Ao Nang eller Koh Lanta! Öarna som omger dessa platser, som ön Koh Rok, erbjuder fantastisk snorkling och hit kan man ta sig med en särskild speed boat som tonåringarna med all säkerhet kommer att uppskatta!

Med äldre barn har man även fördelen att kunna ö-luffa, vilket innebär en förnöjsam omväxling.

Resan dit

Att resa till just Thailand tar lång tid och biljetterna är ofta dyra. Det är viktigt att göra upp en budget och att spara pengar i förväg. Samverka gärna med andra familjer så att ni kan ta del av bra paketpris för biljetter och boende – det brukar även vara fantastiskt roligt både för föräldrar och barn att dela upplevelsen med vänner och bekanta! Glöm inte att förbereda barnen för den nya kultur ni ska besöka, vad gäller språk, religion etcetera.

Låt tonåringarna var delaktiga i besluten

Er familjeresa blir bäst om både barn och vuxna får en chans att säga sitt om vad som ska göras och upplevas. Ni har förmodligen olika syn på vad en lyckad semester är, och för att tillfredsställa alla är det av yttersta vikt att ni planerar tillsammans! Underskatta inte tonåringarnas förmåga att med hjälp av internet och tekniska hjälpmedel hitta roliga aktiviteter, kanske kan ni inspireras till något nytt och spännande som ni inte provat på tidigare?

Glöm inte att dokumentera er resa

%d0%b0%d0%b294Ta många bilder under er resa! Thailand är ett otroligt vackert land med underbara färger, smaker, människor och upplevelser som gör sig fantastiskt bra på bild. Fotografera varandra och spara dessa bilder på en säker plats som inte riskerar att försvinna innan hemkomsten, så att ni kan se tillbaka på dessa minnen tillsammans och minnas och hur fint ni hade det.

Ett jättebra tips är även att skapa en reseblogg eller journal, som alla familjemedlemmar har tillgång till! Kul och intressant att få ta del av allas olika perspektiv!