Datorspel i mobilen och vid datorn

mobilspel

Vi lever i en teknisk tidsålder då både vuxna och barn omges av ständiga intryck från datorer, mobiler, surfplattor etc. Intrycken är ofta stressande för oss människor och kan dessutom ta över livet till den grad att våra relationer blir lidande.

Genom åren har vi haft många diskussioner med våra barn kring teknologin som fenomen, och vi har haft turen att få väldigt förstående och intresserade barn som faktiskt gärna diskuterar för- och nackdelar med detta.

Vi har valt att sätta gränser som helt enkelt alltid ska följas, och detta har bidragit till hur barnen ser på teknik i allmänhet. Vid matbordet ska alla mobiler stängas av och läggas i en gemensam låda, detta gäller både föräldrar och barn. Vi har inte på Tv:n på konstant i bakgrunden utan sätter endast på den då det är något specifikt program som vi vill se, och gärna något som kan förena hela familjen. Dessutom har vi inte hundratals kanaler. När vi umgås med barnen fokuserar vi på dem och inte på våra mobiler, vi lyssnar på vad de har att säga och föregår med gott exempel. När vi talar till barnen vill också vi ha respekt tillbaka, genom ögonkontakt och engagemang, och detta kan bara uppnås om vi själva lever som vi lär.

Internet – en krävande tillgång

Internet är ett fantastiskt verktyg som kan bidra till stor glädje, kunskap och nyfikenhet men som även kräver mycket av användaren. Vi för en ständig dialog med våra tonåringar kring vikten av källkritik, moderat användande, nätmobbning och anonymitet.

Ofta vill barnen, speciellt vår son Max, spela spel på datorn eller surfplattan. Vi har då under hela hans uppväxt tillämpat en tidsregel där vi säger att han får sitta en timme med valfritt spel om han sedan kommer ner och exempelvis hjälper till med middagsmaten. När läxor och andra sysslor i hemmet är fixade har han tjänat in en ny timme osv. Faktum är att barnen aldrig vägrat eller kritiserat detta upplägg, utan istället blivit väl införstådda med tanken ”man får vad man ger”. De har en hög ansvarskänsla inom sig och förstår att det man arbetar för också ger utdelning.

Även vi känner att vi behöver vara konsekventa i vårt användande och föregå med gott exempel. Visst gillar vi att surfa på Blocket efter fynd, eller kanske läsa skvaller på Aftonbladet. Spel kan det också bli. Får vi lite Comeon free spins eller liknande, så kan man köra lite. Men vi håller oss till gratisspelen.  Minröj är ett annat kul gratisspel.

Spel för familjen – lär av dina barn

%d0%b0%d0%b290Vi är en sådan familj som gärna ägnar oss åt sällskapsspel, det kan vara både bordsspel såsom Monopol eller Alfapet men också Tv-spel via olika konsoler, gärna sådant inom dans eller annan sport som främjar hälsan!

Vi som tillhör en äldre generation kanske har svårt för att känna oss delaktiga i teknikens framfart, men genom att låta barnen lära oss kan en helt ny värld öppnas där vi kan umgås tillsammans som familj på ett helt nytt sätt. Var inte rädd för dessa nya innovationer, nyckelordet är balans! Genom att inte förneka eller ställa oss aviga till denna nya tekniska tidsålder, kan vi istället smälta samman med den, anamma den och intressera oss för den, och låta våra barn lära oss ett och annat. De kommer med säkerhet att uppskatta detta, och som förälder kommer du att upptäcka att du får ännu mer tid tillsammans med dina barn.