Egentid – ett måste för föräldrar

sömn

Alla föräldrars högsta önskan är att deras barn ska vara trygga, lyckliga, hälsosamma och välmående. För att uppnå detta sliter föräldrar ofta ut sig, jobbar stora mängder övertid för att kunna finansiera barnens önskningar, oroar sig och ställer upp på allt. Men för att kunna ta hand om en annan människa på bästa sätt, måste vi först ta hand om oss själva. Här berättar vi om vår syn på vikten av egentid, och tips på hur man bäst laddar energi som stressad förälder.

Eliminera skuldkänslorna

%d0%b0%d0%b287Föräldrar präglas av ständiga skuldkänslor. Men det bästa du kan göra för dina barn är att ta hand om dig själv och se till att du mår bra. Ha aldrig skuldkänslor för att du sätter din hälsa och ditt välmående först. Intala dig själv tills du verkligen tror på det, att det i slutändan är för barnens skull.

Hitta dina egna verktyg

Vi är alla olika och mår bra av olika saker. Kanske njuter du till fullo av en SPA-dag med djupgående massage? Eller så blir du istället stressad och rastlös av detta, och finner större avkoppling i en tur på golfbanan, ett biobesök, en shoppingtur eller en helkväll på dansgolvet med bästa vännerna. Oavsett vad som laddar just dina batterier på bästa sätt, se till att ta dig tid för att göra det!

Våga säg nej och hjälp varandra

Om du har turen att leva med en partner som du delar föräldraskapet med har ni en stor tillgång i det att ni kan avlasta varandra och skapa utrymme för den andre förälderns egentid. Är du ensamstående har du säkert föräldrar, vänner eller andra bekanta som gärna kan tänka sig att passa barnen under några timmar per vecka. Det är inte ett tecken på svaghet att be andra människor om hjälp! Om barnen tjatar på att få umgås med dig just denna tid, så våga säg nej och förklara att föräldrar också behöver egentid för att de ska orka hitta på roliga saker senare. Återigen – få inte skuldkänslor över detta!