Vad är bra mat för en tonåring egentligen?

hacka tomat

Många av er har säkert någon gång känt er maktlösa inom området kost och hälsa. Man vill så gärna att barnen ska få i sig näringsriktig mat så att de orkar med studier och livet i allmänhet, samt få en chans att utvecklas ordentligt.

Men ofta känns det som att man kämpar i motvind när barnen ständigt omges av skräpmat, motstridiga budskap, stillasittande aktiviteter etcetera. Här nedan har vi samlat våra bästa tips.

Var en god förebild

%d0%b0%d0%b286Barn gör inte som vi säger – de gör som vi gör. Så för att få dina tonåringar att intressera sig mer för kost och hälsa bör du själv föregå med gott exempel, laga mat med högt nutritionsvärde och uppmuntra barnen att involvera sig, ställa frågor och lära sig mer. När de ser att Du mår bra av näringsriktig kost, kommer de att göra en koppling mellan detta och välmående. Detta lägger grunden för en hälsosam inställning till mat som följer med dem resten av livet.

Laga mat tillsammans

När barnen var små ville de kanske gärna hjälpa till att laga mat. Bara för att de nu är tonåringar behöver inte detta ändras! Fråga vilken matlagning de skulle vara intresserade att delta i, och gör detta till någonting festligt! Att umgås tillsammans över en gemensam aktivitet är även gynnsamt för relationen.

Var snäll mot er själva

Ge er själva ett ”break” ibland. Man kan inte alltid vara den perfekta föräldern och servera barnen ekologisk mat, lagad från grunden. Det handlar om en balans. Om man har kunskapen och känner till reglerna i grund och botten, så man kan bryta mot dem ibland med gott samvete.

Inköpslista – bra saker att ha i skafferiet för växande tonåringar

* Fet fisk (till exempel lax)
* Grönsaker (spenat, broccoli, bönor, aubergine m.m.)
* Ägg (Koka gärna upp ett par stycken åt gången och förvara i kylskåpet, redo att ätas)
* Fullkornsbröd
* Nyttiga snacks till mellanmål